Soms gaat het lopen en / of staan moeilijker dan gewenst. Door grote voetvormafwijkingen of functioneringsproblemen kan iemand beperkt worden in het algemeen dagelijks leven. Orthopedisch schoeisel OSA kan dan vaak uitkomst bieden omdat daarmee een geschikte pasvorm kan worden vervaardigd en omdat functioneringsproblemen kunnen worden verminderd of opgeheven.
Orthopedische schoenen worden met de hand vervaardigd op basis van een individuele leest en alle voorzieningen welke nodig zijn om (beter) te kunnen lopen worden in de schoen aangebracht.
Verwijzing en indicatie:
Orthopedisch schoeisel wordt voorgeschreven door een medisch specialist zoals een revalidatiearts, orthopedisch chirurg of reumatoloog. U ontvangt van uw behandelend arts een schriftelijke verwijzing waarop uw medische indicatie en voetproblemen staan vermeld. Op deze verwijzing staat de naam van uw arts, uw gegevens en het te vervaardigen hulpmiddel (OSA). Op grond van deze verwijzing kan de orthopedisch schoentechnicus voor u een paar OSA vervaardigen.
Het uiterlijk van de schoenen:
Omdat orthopedisch schoeisel naar maat wordt vervaardigd is het uiterlijk afhankelijk van de leest, de medische indicatie en de voorzieningen welke in de schoenen moeten worden aangebracht. Binnen deze grenzen kijken we samen met u als cliënt naar wensen over model, materiaalgebruik en kleuren. Samen met uw orthopedisch schoentechnicus ontwerpt u zo een schoen welke niet alleen goed zit maar welke qua uiterlijk ook zo dicht mogelijk in de buurt van uw wensen komt.
Maakproces:
Als u een verwijzing heeft ontvangen van uw medisch specialist dan kunt u ons bellen voor een afspraak met onze orthopedisch schoentechnici. Tijdens het eerste bezoek bespreken we uw voetproblematiek en vertalen we uw verwijzing, hulpvraag en de uitkomsten uit functieonderzoek en loopanalyse naar een schoenconcept. Ook meten we maten en maken we gipsafdrukken van uw voeten. Na het aanmeten wordt een vervolgafspraak gepland waarbij een foliepasschoen gepast wordt en eventueel volgt een fase waarin u op proefschoenen gaat lopen. Hiermee kan worden getest of de voorzieningen zoals die in de uiteindelijke schoen worden aanbracht goed functioneren. Na deze fase worden kleur en materiaal uitgezocht waarna de definitieve schoenen in productie gaan. Van aanmeten tot afleveren bent u tussen de 10 en 12 weken onderweg. Tijdens de afleverafspraak wordt door de orthopedisch schoentechnicus gecontroleerd of de schoenen voldoen aan de specificaties en de voorschriften van de verwijzer. Als dit zo is dan krijgt u de schoenen mee naar huis om deze in te gaan lopen.
Inlopen en controle:
Uw lichaam zal meestal moeten wennen aan de nieuwe schoenen en de schoenen moeten goed worden ingelopen. Voor het inlopen van de schoenen moet u echt de tijd nemen. Hoelang precies is afhankelijk van de kwetsbaarheid van uw voeten en uw medische indicatie. U krijgt een inloopschema mee en uw voeten moeten na het dragen van de schoenen goed gecontroleerd worden op eventuele drukplekken. Kunt u dit zelf niet? Vraag dan iemand anders deze controle voor u uit te voeren.
Gewenning
Tijdens het proces van aanmeten tot afleveren wordt veel aandacht besteed aan het verkrijgen van een optimale pasvorm. Het leer zal van de schoenen wordt door het dragen soepeler en de voet zal langzaamaan wennen aan de geboden ondersteuning of gecorrigeerde stand. Het is mogelijk dat u tijdens het inlopen last krijgt van gewenningsklachten als spierpijn.
Controle
6 tot 8 weken na het afleveren plannen we altijd een nacontrole in. Meestal is deze controle gewoon bij ons in de praktijk maar soms zien we u terug op het spreekuur met uw verwijzer. Bij klachten voor het moment van de controle kunt u altijd eerder een afspraak maken. Ondervind u op een later moment alsnog klachten? Of zijn er drukplekjes of andere huidbeschadigingen zichtbaar? Dan moet u zo snel mogelijk terugkomen. Deze nacontrole valt onder onze service.
Mochten uw schoenen goed bevallen en verloopt alles naar wens, dan adviseren wij u wel om jaarlijks uw schoenen te laten controleren op pasvorm, functionaliteit en draagcomfort. Mocht de controle aanleiding geven tot een reparatie, dan worden hiervoor, in geval van normale slijtage, de gebruikelijke reparatiekosten in rekening gebracht.
Reparaties
Bij het afleveren ontvangt u een onderhoudsadvies voor uw orthopedische schoenen. Wanneer u uw schoenen regelmatig onderhoudt gaan deze langer mee. Ondanks zorgvuldig onderhoud zijn schoenen wel gebruiksvoorwerpen welke op termijn slijtage vertonen. Reparatie kan dan nodig zijn en daarmee helpen wij u uiteraard graag! Voor reparaties geldt: voor woensdag gebracht s vrijdag klaar, voor vrijdag gebracht is woensdag klaar.
Keurmerk, service en garantie
Lamers is een door de Stichting Erkenningsregeling Medische Hulpmiddelen erkende leverancier van hulpmiddelen, een onafhankelijke stichting die in onderling overleg met patiëntenorganisaties, artsen, zorgverzekeraars en zorgverleners de kwaliteitseisen vaststelt waaraan aanbieders van medische hulpmiddelen moeten voldoen. Jaarlijks worden erkende bedrijven getoetst op deze eisen, en ontvangen zij bij goedkeuring de erkenning. Ons SEMH nummer is 129880.
Naast de erkenning zijn wij ook lid van de branchevereniging NVOS-orthobanda.
Onze schoenen worden met de beste zorg vervaardigd, toch kunnen er problemen voor doen. Mocht dit het geval zijn dan vragen wij u zo snel mogelijk contact op te nemen. Komen we er samen niet uit? Volgt u dan onze klachtenprocedure.
De garantie met betrekking tot de pasvorm bedraagt drie maanden. De garantie op het materiaal bedraagt zes maanden. om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen.
Vergoeding, eigen risico en eigen bijdrage
Orthopedische schoenen worden vergoedt vanuit de basisverzekering. Wel geldt er een eigen bijdrage van 127 euro per paar en wordt uw eigen risico aangesproken wanneer u dit nog niet heeft opgebruikt.