Likdoorn, eksteroog en eeltpit

Een likdoorn, eksteroog of eeltpit is een vaak pijnlijke naar binnen groeiende eeltplek. Eelt wordt gevormd als een natuurlijke reactie op teveel druk en/of wrijving. Een likdoorn ziet er vaak uit als een verdikte ronde plek met in het midden een soort donker puntje, ze kunnen direct zichtbaar zijn van buitenaf maar soms zitten ze letterlijk verstopt onder een plak eelt. Likdoorns kunnen veel pijn veroorzaken en ervoor zorgen dat lopen niet meer prettig is.

Sommige likdoorns zijn zeer oppervlakkig en geven geen pijnklachten. Soms is een likdoorn niet direct van buitenaf zichtbaar. Een likdoorn kan pijnlijk zijn en bevindt zich meestal op een van de volgende plaatsen: op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de teen top en tussen de tenen.

Oorzaken

Likdoorns kunnen ontstaan wanneer u verkeerde schoenen draagt waardoor uw voeten geen natuurlijke houding aan kunnen nemen, bijvoorbeeld als uw schoenen te nauw of te spits zijn, bij het dragen van hoge hakken of bij het dragen van een verkeerde schoenmaat. Ook een afwijkende voetstand kan leiden tot het onstaatn van likdoorns. Uw pedicure of medisch pedicure kan u uitleggen welke schoenen voor u het best geschikt zijn.

Likdoorns verwijderen of behandelen

Een pedicure of medisch pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen door deze handmatig en machinaal te behandelen. het wegsnijden en -frezen van de eeltpit. De pedicure of medisch pedicure zal uw voeten onderzoeken om te kijken waardoor de likdoorn is ontstaan. Hij of zij zal u adviseren hoe u een likdoorn kunt voorkomen.

In onze praktijk komen wij dagelijks mensen met likdoorns tegen, vaak wanneer de situatie onhoudbaar wordt, bijvoorbeeld na het gebruik van likdoornpleisters welke wij als pedicure afraden. De likdoornpleisters bevatten vaak salicylzuur wat naast de plek van de likdoorn ook de huid rondom de likdoorn verweekt, hierdoor raakt dus ook de gezonde huid beschadigd. Deze pleisters maken de likdoorn zelf heel erg week en zacht waardoor de pijn tijdelijk wegtrekt maar waardoor vaak de oorzaak nog steeds niet verholpen wordt

Wat kunt u zelf doen?

Draag schoenen die geen druk of wrijving geven, zeker niet op plekken waar u al eerder een likdoorn heeft gehad. Dit kan dus betekenen dat u voortaan beter bredere schoenen kunt gaan dragen. Eventueel kunt u gebruik maken van een viltring om de druk van de likdoorn af te halen waardoor deze weer naar buiten kan groeien, deze speciale viltringen kunt u bij ons in de winkel verkrijgen.

Komt u maar niet van die vervelende likdoorn af? Maak dan een afspraak bij onze pedicure 055-521 38 58.